GASZTRO - Álomgombóc - mákos szilvás gombóc
Az őszi gyümölcsök különleges családi gasztro-túrára csábítják az embert. Ilyenkor előkerülnek a többgenerációs receptek, és a család apraja-nagyja gyúrja, készíti, formázza az ízletes falatokat. Szerkesztőségünk most egy egyszerű, mégis nagyszerű desszert receptjét nyújtja át kedves Olvasóinak: szerkesztőnk dédnagymamájának szilvás gombóc különlegességét. A darált mákba forgatott gombóc nemcsak színével, de ízével is megidézi az édes álmokat. Készítse el velünk Ön is!
Hozzávalók:
2 kg burgonya
Néhány evőkanál étolaj
Liszt (BL 55)
Só
Szilva
Cukor
Őrölt fahéj
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és sós vízben (annyiban, ami épphogy ellepi) megfőzzük. Miután langyosra hűlt, krumplinyomóval áttörjük, majd 1 evőkanál étolajat/zsírt (ízlés szerint), csipetnyi sót, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy közepes lágyságú, könnyen formálható tésztát kapjunk.
Miután a tésztát alaposan összegyúrtuk, többször átdolgoztuk, nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 8x8 cm-es kockákat vágunk belőle. Mindegyik kockába egy szilva felét tesszük, a szilvába pedig egy mokkáskanálnyi cukrozott, őrölt fahéj kerül. Ezután a tészta négy sarkát összefogva, gombócot hajtogatunk belőle.
A gombócokat enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és kifőzzük. Vigyázzunk, hogy egy 4 l-es fazékba egyszerre ne kerüljön 8-10 gombócnál több, nehogy összeragadjanak. A gombóc akkor van készen, amikor feljön a víz tetejére. Még melegen, kevés étolajban megforgatjuk, végül cukrozott, darált mákba hempergetjük.
Jó étvágyat!
TIPP: A szilvás gombóc elképzelhetetlen nudli nélkül. Az apró tészta rudacskák ugyancsak nagyon finomak cukros mákkal meghintve! Aki fokozni szeretné az ízhatást, baracklekvárral kínálja.